Hoci má výraz Cigán pachuť, z verejného priestoru nezmizol

„Je aj na nás Rómoch, aby sme požadovali označovanie samých seba výrazom, ktorý sa spája s hrdosťou,“ píše výskumníčka Zuzana Havírová.

Slovník – ilustračné foto. Zdroj: Pisit Heng / Unsplash

Autorka je riaditeľka Rómskeho výskumného a advokačného strediska.

V roku 1971 sa stretli Rómovia z rôznych krajín v londýnskom Orpingtone na prvom Svetovom kongrese Rómov. Dohodli sa, že na označenie etnika sa bude používať výraz Rómovia – nie Cigáni.

Jedným z dôvodov je aj skutočnosť, že pomenovanie Cigán je historicky spájané predovšetkým v negatívnych súvislostiach. Navyše, Rómovia dostali toto pomenovanie od majority. Oni sami sa v rómskom jazyku označujú ako Roma. Výraz Amen sam Roma znamená „sme Rómovia“.

Po exkomunikácii Rómov z cirkvi v roku 1427 začala v západnej Európe platiť tvrdá protirómska legislatíva. Rómovia boli prenasledovaní a označovaní za zlodejov, podvodníkov a čarodejníkov.

Perzekúcia Rómov dosiahla najväčší rozmer počas druhej svetovej vojny a vyústila deportáciami do koncentračných táborov. Práve nacisti dôsledne používali výraz Cigán, pretože sa s ním spájali jednoznačne negatívne konotácie.

Róm a Cigán – identické výrazy?

Hoci bola na Slovensku rómska národnostná menšina uznaná v roku 1991, výraz Cigán ako synonymum slova Róm z verejného priestoru nezmizol. Ešte v roku 2014 sa v rozhodnutí Najvyššieho súdu v kauze predvolebných letákov ĽSNS píše:

„Najvyšší súd zo súčasných lexikografických príručiek slovenského jazyka (…) zistil, že slovenský jazyk rozlišuje význam podstatných mien ,cigáň‘ a „cigán“ a tieto spolu s prídavným menom „cigánsky“ patria medzi slovné tvary bežne používané v súčasnej podobe kodifikovaného štátneho jazyka. (…)

V tejto lexikografickej príručke je zároveň uvedené i prídavné meno „cigánsky“, pričom ako príklady jeho použitia v slovenskom jazyku sú uvedené konkrétne slovné spojenia (cigánska kapela, cigánsky jazyk, cigánska pečienka a pod.). Súčasná podoba kodifikovaného štátneho jazyka teda umožňuje označovať príslušníkov tejto etnickej skupiny dvoma výrazmi: „Róm“ a „Cigán“.

Z hľadiska ich jazykového významu ide o výrazy identické, pričom výraz „Róm“ sa v slovenskom jazyku uplatnil až v období nasledujúcom po spoločenských zmenách v roku 1989, a to popri výraze „Cigán“, používanom tak väčšinovým obyvateľstvom, ako aj samotnými príslušníkmi etnickej skupiny Rómov – Cigánov (napr. hudobná skupina Cigánski diabli, film aj muzikál Cigáni idú do neba, film M. Šulíka Cigán, atď.).“ 

Zmena v slovníku

Toto rozhodnutie sme mali na pamäti, keď sme v Rómskom advokačnom a výskumnom stredisku v roku 2022 posielali žiadosť ministerstvu kultúry a Jazykovednému ústavu Ľudovíta Štúra, aby z kodifikačných príručiek slovenského jazyka vymazali výraz „cigán“ v etnickom zmysle „Cigán“.

Po stretnutí s pracovníkmi jazykovedného ústavu sme pochopili, že nie je možné slovo vymazať, no je možné ho upraviť a vysvetliť. A tak sa od roku 2023 nachádza v Slovníku súčasného slovenského jazyka úprava, ktorá hovorí, že etnikum sa od roku 1971 označuje výrazom Róm.

Čo nás teší ešte viac, v slovníku sa nachádza aj vysvetlenie, ktoré hovorí, že výraz „cigán“ je hanlivé, znevažujúce označenie Róma, obyčajne používané rasisticky zmýšľajúcimi ľuďmi v oficiálnom komunikačnom priestore.

Máme pred sebou ešte dlhú cestu, kým spoločnosť pochopí, že vo verejnom priestore je nevhodné používať výraz Cigán a že používaním výrazu Rómovia vyjadrujeme rešpekt a toleranciu.

Je však aj na nás Rómoch, aby sme požadovali označovanie samých seba výrazom, ktorý sa spája s hrdosťou.

Našli ste v článku chybu? Napíšte nám na [email protected].

Najčítanejšie

  1. Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie

    Lucia Matejová
    Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie
  2. Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka

    Lucia Matejová
    Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka
  3. Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová

    Klaudia Goroľová
    Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová
  4. Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu

    Marián Smatana
    Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu
  5. Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA

    Lucia Matejová
    Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA