Pozor na stereotypy aj články o nich bez nich. Vznikla pomôcka, ako písať citlivo o menšinách

Navrhnutý etický kódex obsahuje deväť tipov, ako prispievať k tolerantnejšej spoločnosti.

Už v roku 2014 analýza Newton Media zistila, že slovenské médiá často neinformujú o Rómoch korektne. Najčastejšou témou, o ktorej pri rómskej menšine písali, bola kriminalita. Druhé najpočetnejšie boli príspevky týkajúce sa politiky a tretiu skupinu tvorili články o pozitívnych príkladoch.

V sledovaných textoch autori informovali najmä o Rómoch a Rómkach z osád, menej o ľuďoch žijúcich v segregovaných mestských štvrtiach a len malé percento príspevkov sa týkalo Rómov integrovaných do spoločnosti.

Štyri percentá analyzovaných článkov podnecovalo voči Rómom nenávisť a 12 percent obsahovalo stereotypy, ako napríklad, že Rómovia žijú v neporiadku, sú hluční a rómski starostovia nie sú dostatočne vzdelaní.

Takmer každý desiaty článok bezdôvodne zdôraznil rómsku etnicitu osôb, o ktorých autor písal. Analýza sa zamerala na 900 príspevkov zo všetkých relevantných médií, ktoré boli publikované v období od júla do novembra 2014.

K podobným výsledkom prišla mediálna analýza Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť a združenia Romano kher – Rómsky dom v roku 2017.

Zásady, ako zobrazovať menšiny v médiách

Aj na tieto štatistiky a aktuálnu mediálnu prax reaguje návrh etického kódexu zobrazovania menšín v médiách, ktorý v novembri predstavilo Rómske advokačné a výskumné stredisko (RAVS) v spolupráci s občianskym združením eduRoma.

Kódex je výsledkom práce účastníkov Akadémie menšinovej žurnalistiky, ktorá sa konala v dňoch 11. a 12. októbra 2023, a pripomienkovania ďalších odborníkov. Organizátorom vzdelávacieho stretnutia je združenie eduRoma – vydavateľ magazínu Romano fórum.

Riaditeľ združenia Vlado Rafael vysvetľuje, že dlhodobým cieľom akadémie je zlepšiť celkový obraz o menšinách na Slovensku.

„Preto je jedným z hlavných výstupov prvého ročníka aj návrh etického kódexu zobrazovania menšín v slovenských médiách, o ktorom by sme radi spolu so žurnalistami chceli ďalej diskutovať a doplniť ho tak, aby si ho postupne jednotlivé médiá osvojili a dodržiavali ho.“

Podľa predsedníčky RAVS Zuzany Havírovej je dôležité, akým spôsobom média informujú verejnosť. Často si všíma príspevky, ktoré sú nekorektné k rómskej menšine alebo k LGBTI+ ľuďom.

„Médiá častokrát ani nemusia vedieť, že ich príspevky môžu danej menšine uškodiť, preto sme sa zhodli, že je potrebné mať sformulované základné zásady, ako zobrazovať menšiny v médiách,“ vysvetľuje. Navrhnutý dokument je podľa nej otvorený diskusii a mal by prispieť k tomu, aby sa rôzne časti spoločnosti navzájom viac rešpektovali a tolerovali.

Autori chcú k etickému kódexu pripraviť aj metodický materiál, ktorý by ho detailnejšie vysvetľoval.

Našli ste v článku chybu? Napíšte nám na [email protected].

Najčítanejšie

  1. Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie

    Lucia Matejová
    Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie
  2. Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka

    Lucia Matejová
    Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka
  3. Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu

    Marián Smatana
    Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu
  4. Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová

    Klaudia Goroľová
    Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová
  5. Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA

    Lucia Matejová
    Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA