Kreslené správy o Slovensku: V osade nebýva žiaden oligarcha, môžete ju uzavrieť

Publicista Miro Pollák a výtvarník Fero Guldan glosujú nedávne spoločenské udalosti.

V decembri 2020 súdy oslobodili policajtov v prípade šikany rómskych chlapcov na stanici v Košiciach v roku 2009. Podľa obžaloby policajti na deti o.i. huckali služobných psov.

„Viac/menej ne/vážne“ – tak nazvala dvojica sériu svojich kreslených kníh. Miroslav Pollák a Fero Guldan v nich ponúkajú trpko-vtipný pohľad na udalosti, ktoré hýbu krajinou.

Romano fórum prináša výber kresieb z tretieho dielu. Autori v ňom mapujú obdobie od konca minulého roka po prvých päť mesiacov roku 2021.

Ako sami píšu, robia tak v snahe porozumieť Slovensku viac a hlbšie až k jeho podstate. A tiež, aby pomohli čitateľovi získať nadhľad a imunitu voči „nátlakovým náladám“ iných ľudí.

Podľa nich nám aj teraz – v čase, keď je stav krajiny vážny – ostáva to, čo vždy: „Posilňovať, podporovať a rozvíjať občiansku zrelosť. Od jednotlivcov ďalej a ďalej až po celú spoločnosť tak, aby bola zrelá a občianska. Taká, akú sme chceli v novembri´89.“


Vo februári 2021 ombudsmanka Mária Patakyová upozornila na to, že Slovensko bolo jedinou krajinou Európskej únie, ktorá v druhej vlne plošne zatvárala rómske osady do karantény.


Počas druhej vlny pandémie viacerí experti kritizovali nezrozumiteľnosť a neprehľadnosť opatrení, ktoré vláda a úrady prijímali, aby zabránili šíreniu koronavírusu.


Počas pandémie to viackrát vyzeralo, akoby politici hľadali odpovede na odborné otázky v názore (väčšiny) svojich sympatizantov.


Diaľnicu D1 medzi Bratislavou a Košicami začali stavať v roku 1972. Dokončená tak nie je ani 49 rokov od položenia prvého kameňa.


Minulý školský rok strávili žiaci základných a stredných škôl niekoľko mesiacov v izolácii. Kvôli pandémii boli so spolužiakmi a učiteľmi v kontakte len na diaľku cez videohovory.


V decembri 2020 súdy uzavreli kauzu šikany šiestich rómskych chlapcov policajtami na stanici v Košiciach v roku 2009. 10 až 16-roční chlapci boli podozriví z lúpežného prepadnutia dôchodkyne.

Na videozázname, ktorý neskôr zverejnil denník SME, vidno, ako policajti chlapcov ponižovali a nútili ich, aby si dávali navzájom facky. Podľa obžaloby na nich tiež huckali služobné psy. 9 policajtov a jednu policajtku súdy oslobodili.


Politici, ale aj nepolitici často hovoria o Rómoch ako o „našich rómskych spoluobčanoch“. Mnohým to znie, akoby popri „riadnych“ občanoch existovala ešte iná, „pridružená“ a nerovnocenná kategória občanov.

Kresby boli pôvodne uverejnené v knihe „Viac/menej ne/vážne 3″. Popisy udalostí, na ktoré reagujú, k nim dopísalo Romano fórum.

Miroslav Pollák (1957) Bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity, úrad viedol v rokoch 2010 až 2012. Predseda občianskeho združenia Krásny spiš, ktoré vydáva knihy a organizuje výstavy či workshopy pre znevýhodnených školákov. Združenie sa zaujímaj o témy vzdelávania, chudoby či regionálneho rozvoja.

Fero Guldan (1953) Uznávaný sochár a výtvarník. V rokoch 1989 a 1990 bol redaktorom novín VPN s názvom „Verejnosť“. Je ilustrátorom mnohých kníh, autorom sošiek ocenenia Biela vrana či pomníka na zavraždenie Róberta Remiáša. Svoje diela vystavoval na Slovensku aj v zahraničí.  O svojej práci hovorí ako o „umení s obsahom“.

Najčítanejšie

  1. Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie

    Lucia Matejová
    Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie
  2. Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka

    Lucia Matejová
    Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka
  3. Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová

    Klaudia Goroľová
    Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová
  4. Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA

    Lucia Matejová
    Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA
  5. Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu

    Marián Smatana
    Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu