Detektívny príbeh o vzniku rómskej literatúry ste ešte nečítali. Knižné tipy osobností na leto

Takmer dve desiatky recenzií na dovolenkové čítanie, ktoré pobaví aj inšpiruje.

Tipy rómskych i nerómskych osobností na letné čítanie. Koláž – RF

S akou knihou budú tráviť voľné dni ľudia, ktorí patria k rómskej menšine alebo sa profesionálne zaujímajú o rómsku kultúru? Romano fórum oslovilo vyše desiatku osobností zo sveta Rómov, aby sa podelili o tipy na letné čítanie.

Výsledkom je takmer dvadsať odporúčaní z rôznych žánrov – medzi nimi napríklad silné príbehy inšpiratívnych žien, ale aj detektívne pátranie po tom, ako sa do československej povojnovej literatúry dostal rómsky hlas.


Alexander Mušinka, kultúrny antropológ a romista

V poslednej dobe vyšlo množstvo zaujímavých kníh, ktoré sú inšpiratívne a určite stoja za prečítanie. Jednu z nich mám už rozčítanú, a aj keď som ju ešte nedokončil, určite ju všetkým odporúčam. Ide o Denníky jedného z najvýznamnejších fotografov súčasnosti Jozefa Koudelku.

Pre mňa ako romistu je tento unikátny fotograf zaujímavý aj tým, že jeho fotografie Rómov sa stali vo svete ikonickými. Koudelka ich nielenže fotografoval, ale s nimi aj žil a túlal sa svetom podobne ako oni.

Publikované denníky nám umožňujú pozrieť sa do jeho mysle, spôsobu uvažovania, videnia či do jeho každodenných starostí. Jednoducho, skvelé čítanie. Jednoznačne odporúčam, a to nielen romistom alebo fotografom.

Aby som ako romista ostal „v téme“, z už prečítaných kníh by som odporučil dve knihy z českej produkcie. Prvou je úžasná kniha českej romistky Karolíny Ryvolovej s názvom Špačkem tužky na manžetě.

Ide o prekrásny, v podstate až „detektívny“ príbeh o vzniku súčasnej rómskej literárnej tvorby. Nádherné dejiny ľudí, knižiek a tém.

Druhým tipom je kniha Amendar II – Pohled do světa romských osobností z produkcie brnenského Múzea rómskej kultúry od štvorice autoriek Jany Horváthovej, Renaty Berkyovej, Alice Sigmund Herákovej a Jany Šustovej.

Ide o druhé doplnené vydanie akejsi encyklopédie rómskych osobností v Čechách. Aj keď, ako vieme, encyklopédie nie sú určené na bežné čítanie, táto sa číta ako „normálna kniha“ a ja som ju prečítal jedným dychom.

Prekrásne, poučné a najmä inšpiratívne čítanie. Kiežby sme niečo také – a hlavne v takej kvalite – mali aj na Slovensku.


Zuzana Havírová, riaditeľka Rómskeho advokačného a výskumného strediska

Chystám sa prečítať knihu Jediná žena v miestnosti od Marie Benedict. Je to príbeh o krásnej herečke so židovským pôvodom, ktorá žila v nacistickom Nemecku a vydala sa za rakúskeho obchodníka so zbraňami. Ten bol však veľmi žiarlivý a kolaboroval s nacistami, preto sa snažila o útek.

Nakoniec sa jej podarilo utiecť do Ameriky, kde sa stala hviezdou filmového plátna. Nebola však len krásna, ale aj veľmi múdra. Vynašla prístroj, ktorý mohol pomôcť v boji proti nacistom, no ženu v tej dobe nikto nepočúval.

Rada čítam knihy o inšpiratívnych ženách, pretože si myslím, že by sme mali mať viac žien vo výkonných a verejných funkciach.


René Lužica, etnograf

Na dovolenku si beriem knihu Slovenské století od Pavla Kosatíka. Prvé vydanie sa v zime rýchlo vypredalo, na druhé sa čakalo do jarných mesiacov. Teraz je už kniha v kníhkupectvách dostupná.

Asi to nebude historická kniha roka, lebo je napísaná populárno-vedecky, čo „klasickí“ historici obrnení dokumentmi neuznávajú. Moravan Kosatík píše o dejinách Slovenska v 20. storočí podobne, ako populizátor Vojtech Zamarovský popisoval našincovi antickú civilizáciu.

Každá kapitola je venovaná inému slovenskému politikovi vrátane (aj osudových) chýb a nerestí, ktoré boli súčasťou ich politických životov. A chcem vyzdvihnúť ešte jeden fakt. Takýto text o osobnostiach a zákulisiach slovenskej politiky zatiaľ nenapísal žiaden slovenský autor.

Napriek tomu pretrvávajú moje obavy z odborného a politicko-verejného pranierovania Pavla Kosatíka.


Zuzana Kumanová, etnografka a historička, bývalá štátna tajomníčka ministerstva kultúry

Pravdou je, že v posledných rokoch čítam oveľa menej ako v minulosti. Čo by som si však chcela prečítať, je kniha Vyrástla som v gete od Elisky Tanzer, na ktorú ma upozornila Jurina Rusnáková.

Ide o čiastočne autobiografický príbeh ženy pochádzajúcej z rómskej osady na Slovensku a jej skúsenosti s prostitúciou. Súdiac podľa krátkej ukážky, ktorú som čítala, ide o drsný príbeh zložený zo zážitkov mladej ženy, ba vlastne na začiatku ešte dieťaťa, ktorého rodina sa živí najstarším remeslom.

Myslím, že aj vzhľadom na udalosti, ktoré sa v posledných rokoch na Slovensku odkrývajú, je to mimoriadne aktuálna téma, ktorej venujeme málo pozornosti. Pre predátorov a pedofilov je chudoba osád priestorom, kde ľahko nachádzajú svoje obete. 

Naopak, čitateľom by som chcela odporučiť rozsiahlu monografiu Rómski kováči na Slovensku / Roma Blacksmiths in Slovakia od Arneho B. Manna. Vyšla v roku 2018 vo vydavateľstve Ústredia ľudovej umeleckej tvorby.

Je to veľmi poctivo spracovaná téma, kde autor ponúka podrobný prehľad o rómskom kováčstve, sortimente, výrobe, ale aj o vzťahoch s majoritou. Túto publikáciu by nemal opomenúť nikto, kto sa zaoberá kultúrou a dejinami Rómov.


Agnes Horváthová, zakladateľka a predsedníčka o.z. Romano kher

Romano džaniben má síce vo svojom názve, že ide o časopis, ale môžete ho kedykoľvek otvoriť a nič naliehavo aktuálne nezmeškáte. V týchto dňoch sa mi dostalo do rúk číslo 1/2021.

Jeho hlavnou témou sú Rómovia v Latinskej Amerike a Karibiku. Bolo pre mňa nové čítať o tom, ako jednotlivé rodiny prichádzali z rôznych krajín Európy a prinášali so sebou vlastné skúsenosti a kultúry. Mnohých čakali rovnaké predsudky ako v ich predchádzajúcej vlasti, ďalší sa rýchlo asimilovali.

Uvedomila som si, že právne uznanie Rómov nie je všade samozrejmosťou. V tomto obrovskom regióne sa im právne uznanie dostáva len v Kolumbii a Brazílii.


Vlado Rafael, publicista a riaditeľ o.z. eduRoma

Po rokoch som sa vrátil k nestorovi slovenskej historiografie Ľubomírovi Liptakovi a jeho publicistickym textom v knihe Storočie dlhšie ako sto rokov. Ak by niekto chcel vedieť, ako je to s vývojom modernej histórie na Slovensku, vrelo odporúčam.

Pre tých, ktorí majú radi poéziu, odporúčam básne Jozefa Urbana, ku ktorým sa vraciam často, a to aj počas letných mesiacov. Urbanove knihy sú, žiaľ, vždy beznádejne vypredané. Čitateľom preto odporúčam, aby boli pri ich zháňaní vytrvalí – oplatí sa to.


Klára Orgovánová, riaditeľka Rómskeho inštitútu a klinická psychologička 

Knihy čítam podľa nálady, nie vždy sa dokážem sústrediť. Keď som v smutnej nálade, nechcem sa rozrušiť náročným čítaním. Preto som jednu takú knihu teraz odložila. 

Z niektorých pekných kníh nakupujem viacero kusov a darujem ich ľuďom, keď si myslím, že to práve potrebujú. A k niektorým knihám sa vraciam, keď potrebujem utešiť alebo si oddýchnuť. Práve som si takto opäť vybrala Proroka od Chalíl Džibrána. Jednoduché a jasné.


Dagmar Litterová, riaditeľka odboru na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny

Už od malička rada čítam. Čítať som sa naučila ešte pred nástupom na základnú školu a písmenká ma bavia dodnes.

Štylistika, hra so slovami, ich správny a prirodzený výber, zaujímavé skutočnosti, ľahký romantický nádych z prostredia našich hradov a zámkov – to všetko a mnoho ďalšieho je v každej knihe od Jany Pronskej. Toto leto ma od tejto spisovateľky čakajú knihy Právo na lásku, Kliatba a Prekliata láska.


Mikuláš Lakatoš, študent CEU v Budapešti a koordinátor na Úrade splnomocnenca vlády pre rómske komunity

Musím sa priznať že počas školského a pracovného roka, žiaľ, nemám popri odbornej literatúre a rôznych monitorovacích a strategických dokumentoch štátnej správy veľa času na iné čítanie. A pritom ho mať veľmi chcem! Letné prázdniny ma však zachránili.

Pred pár dňami som konečne začal čítať knihu Nová moc. Ako funguje moc v hyperprepojenom svete – a ako to urobiť tak, aby fungovala vo váš prospech od Jeremyho Heimansa a Henryho Timmsa.

Je to odľahčené čítanie o aktuálne prebiehajúcich spoločenských a politických zmenách v rôznych oblastiach života.


Jana Pierová, učiteľka

Janette Motlová Maziniová: Cigánka

Kniha ponúka autentické výpovede autorky, ktorá je sama Rómkou. Otvára „trinástu komnatu“ svojho života a delí sa s čitateľmi o pocity, ako vo svete majority vnímala svoj život od útleho detstva.

Motlová Maziniová ukazuje nefalšovaný pohľad na problémy v rómskom svete. Chce upozorniť na predsudky, stereotypy a rozdiely medzi majoritou a minoritou. Ako sa odlišujú tieto dva svety? Prečo je dôležité spolunažívať v mieri? Prečo by sme sa mali vzájomne tolerovať?

Príbeh nás zároveň učí, ako sa stať ohľaduplnejšími, priateľskejšími a menej súdiacimi ľuďmi.


Beáta Danišová, sociálna pedagogička

Denník Anny Frankovej

Spolu s Bibliou patrí medzi najčítanejšie knihy na svete. Kto sa s týmto denníkom ešte neoboznámil, mal by to určite zmeniť. Ide o príbeh dievčaťa židovského pôvodu, ktoré sa počas druhej svetovej vojny dva roky ukrývalo pred nacistami v zadnej časti jednej z amsterdamských budov.

Svoju osamelosť a obavy z nejasnej budúcnosti Anna premenila na jedinečné denníkové zápisky. Tie sa svojím obsahom navždy zapísali do dejín ľudstva. V príbehu Anny Frankovej môže čitateľ pocítiť beznádej, strach, obavy, ale aj silu rodinného puta a to, že kto verí, nie je nikdy sám.

Romain Rolland: Peter a Lucia

Niekoľko desaťročí stará malá, nenápadná novela, ktorá je každoročne preberaná ako maturitná otázka zo slovenského jazyka a literatúry. Napriek jej úctyhodnému veku je to dielo, ktoré vždy dokáže zahriať na srdci, a to nielen milovníkov romantickej literatúry z vojnového obdobia.

Okrem príbehu nešťastnej lásky môže čitateľ v knihe nájsť množstvo symbolov – stačí byť prezieravý, dôsledný a neopomínať detaily.

Našli ste v článku chybu? Napíšte nám na [email protected].

Najčítanejšie

  1. Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie

    Lucia Matejová
    Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie
  2. Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka

    Lucia Matejová
    Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka
  3. Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová

    Klaudia Goroľová
    Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová
  4. Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA

    Lucia Matejová
    Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA
  5. Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu

    Marián Smatana
    Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu