Diplomat, prvý rómsky lekár aj kandidát na Nobelovu cenu. Pred desiatimi rokmi zomrel Ján Cibuľa

Cibuľovým životným krédom bola výzva Upre Roma, ktorou povzbudzoval Rómov, aby si zachovali svoju národnú identitu, píše etnograf René Lužica.

Foto – osobný archív Demétera Cibuľu, brata Jána Cibuľu. Orezanie – RF. CC BY-SA 4.0

Ján Cibuľa sa narodil 7. januára 1932 v Klenovci. Pri narodení mu veštica predpovedala, že sa stane baro raj, teda veľkým pánom. Jánova mama si vzala jej veštbu k srdcu. Syna viedla ku vzdelaniu, aby mohol prekročiť hranice osady.

Hoci na Slovensku vládol Tisov vojnový režim s jeho „anticigánskou“ politikou, malý Ján do školy chodil. V roku 1951 maturoval na gymnáziu v Tisovci o šesť rokov neskôr promoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave ako vôbec prvý Róm.

Ešte ako študenta si ho v roku 1955 vybral režisér Dimitrij Plichta do filmu Upre Roma (Vpred, Rómovia!). Cibuľa v ňom stvárnil postavu zdravotníka, ktorý presviedčal obyvateľov osady, že očkovanie ich ochráni pred nákazlivou chorobou. Po tomto debute v hereckej kariére viac nepokračoval.

Stretol sa s však Antonom Facunom, ktorý býval označovaný za „cigánskeho nacionalistu“, pretože za komunizmu tvrdil, že Rómovia sú samostatná národnostná menšina. Facuna vtedy ešte študenta Cibuľu podnietil k tomu, aby svoj um a silu vložil do zápasu za národnostné a občianske práva Rómov.

Podobne ako ďalší Rómovia, medzi nimi jediná žena – spisovateľka Elena Lacková, aj Cibuľa navštevoval diskusné večery v byte Antona Facunu na Karadžičovej ulici v Bratislave. Stál pri ňom aj pri jeho opakovaných pokusoch komunikovať s vládnou mocou, no všetky stroskotali.

Ich sen sa zmenil na realitu až v roku 1968, keď vznikol Zväz Cigánov a Rómov. Jeho ustanovujúceho zjazdu v apríli 1969 sa však Cibuľa už nezúčastnil – emigroval do Rakúska. Nie však z politických dôvodov, odišiel za rodinou, ktorá Československo opustila rok predtým.

Anton Facuna na Jána v listoch naliehal, nech spolu dokončia to, čo začali, no dvojica sa viac nestretla. Lekár Ján Cibuľa našiel časom nový domov vo Švajčiarsku a za hranicami sa nestratil.

Okrem hudobného sluchu mal aj talent naučiť sa rýchlo jazyky. Ešte ako mladý doktor vypomáhal zdravotníctvu v Nemeckej demokratickej republike, keďže mnohí „východonemeckí“ lekári emigrovali do „západného“ Nemecka.

Cibuľa hovoril rómsky, slovensky, nemecky, maďarsky aj francúzsky a takto jazykovo vybavený sa v roku 1971 už ako nádejný funkcionár a diplomat aktívne zúčastnil prvého Svetového kongresu Rómov na londýnskom predmestí Orpington.

Patril medzi zakladateľov Medzinárodnej rómskej únie (IRU). Na druhom kongrese v Ženeve v roku 1978 stál už na jej čele. O rok neskôr bola IRU pod vedením Jána Cibuľu prijatá do sekcie mimovládnych organizácií pri Organizácii spojených národov v New Yorku.

V najproduktívnejších rokoch sa Cibuľa stretával s mnohými významnými politikmi a diplomatmi. To všetko popri lekárskej praxi a rodine. Na treťom kongrese IRU v Göttingene v roku 1981 sa Cibuľa zo zdravotných, rodinných i profesijných dôvodov vzdal funkcie predsedu.

Súčasťou medzinárodného rómskeho hnutia však ako kritický mentor zostal, a to až do vysokého veku. Pohľadom súčasníka je možné konštatovať, že nasledujúce kongresy rómskej únie už nemali tak veľký medzinárodný ohlas a ich predsedovia už nemali charizmu Jána Cibuľu. Baro raj – veľký pán – sa narodí len zriedka.

Švajčiarsky kantón Bern udelil Jánovi Cibuľovi v roku 1985 prestížnu Kultúrnu cenu za celoživotné dielo v prospech Rómov. Získal ju ako vôbec druhý emigrant – po fyzikovi Albertovi Einsteinovi. Za celoživotné úsilie o emancipáciu Rómov Cibuľu ocenila aj organizácia talianskych Rómov a Sintov. V roku 2001 bol nominantom na Nobelovu cenu mieru.

Po roku 1989 sa niekoľkokrát vrátil do svojho rodiska na Slovensku, počas svojich návštev sa stretával aj s pražskými romistami. Ján Cibuľa zomrel v Berne 18. augusta 2013.

Slovensko si na svojho významného rodáka spomenulo až po jeho smrti. V roku 2016 získal Cibuľa špeciálne ocenenie European Roma Spirit Award od Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a a komunikáciu. O štyri roky neskôr mu prezidentka Zuzana Čaputová udelila in memoriam Rad bieleho dvojkríža I. triedy.

Našli ste v článku chybu? Napíšte nám na [email protected].

Najčítanejšie

  1. Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie

    Lucia Matejová
    Učiteľka z Luníka IX: Stalo sa mi, že žiačky s chrípkou ušli z domu do školy, lebo im chýbalo vyučovanie
  2. Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka

    Lucia Matejová
    Pedagogická asistentka z Jarovníc: Nemám rada, keď ma niekto chváli len preto, že som Rómka
  3. Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová

    Klaudia Goroľová
    Rómovia majú krásny zvyk, počas Vianoc si navzájom odpúšťajú, hovorí etnologička Jana Belišová
  4. Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu

    Marián Smatana
    Vyrastal v generačnej chudobe: Myslel som si, že to tak má byť a nádej mi svitla, až keď som odišiel z domu
  5. Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA

    Lucia Matejová
    Ako dieťa počúvala, že je málo „rómska“ a nemá na jazyky. Potom sa zo španielskeho gymnázia dostala na školu v USA